2017 | Gasholder Redevelopment

London, United Kingdom

Mixed Use

Design: S*ARC 

Client:  National Grid

Year: 2017 

Location: London, United Kingdom

Stage: Concept Schematic

Programme: Retail, Culture, Education, Residential, Office, Hospitality 

Area: 72,500 M2

Certification: LEED Silver V4

EN: Responding to the brief to rethink the UK’s outdated gasholder structures, we proposed an innovative mixed-use development that could bring together a sustainable mixture of uses, from culture, hotel and office to residential to create a unique new community. The lower levels are dedicated to services, public spaces and green areas, whilst the upper levels accommodate the remaining functions. Our design is based on a standardised structural system for the buildings that can be applied to all their component parts and which allows for maximum flexibility should any building uses change in the future. The circular configuration enables the creation of a large internal courtyard that optimises natural ventilation and lighting and is covered by a lightweight geodesic domed. This protects both the central courtyard and landscaped roof terraces, allowing these sky-gardens to be used all year round.

ES: Respondiendo al programa para repensar las estructuras obsoletas de gas del Reino Unido, propusimos un desarrollo innovador de uso mixto que podría reunir una mezcla sostenible de usos, desde cultura, hotel y oficina hasta residencial para crear una comunidad nueva y única. Los niveles inferiores están dedicados a servicios, espacios públicos y áreas verdes, mientras que los niveles superiores acomodan las funciones restantes. Nuestro diseño se basa en un sistema estructural estandarizado para los edificios que se puede aplicar a todos sus componentes y que permite la máxima flexibilidad en caso de que algún edificio cambie en el futuro. La configuración circular permite la creación de un gran patio interno que optimiza la ventilación e iluminación natural y está cubierto por una cúpula geodésica liviana. Esto protege tanto el patio central como las terrazas ajardinadas, permitiendo el uso de estos jardines durante todo el año.